مزایا کشت نشاء

تولید نشاء مزایای زیادی دارد به حدی که امروزه در اکثر کشورهای جهان که از کشاورزی قوی برخوردار ‏هستند ، کشاورزان نشاء مورد نظر خود را از مراکز تولید نشاء تهیه می نمایند و خود را درگیر خرید بذر و کشت ‏آن نمی نمایند. از جمله مزایای تولید نشاء می توان به موارد زیر اشاره نمود‏‎:‎

‏۱‏‎- ‎استفاده حداکثری از زمین کشاورزی. به این مفهوم که مثلاً اگر کشاورزی در زمین خود گندم زمستانه کاشته ‏است و هنوز گندم برداشت نشده فصل کشت گوجه ممکن است فرا رسیده باشد ، کشاورز میتواند به مدت ۴۵ روز ‏وقت خریداری نماید. یعنی در خزانه نشاء تولید نماید تا بعد از جمع آوری گندمها ، اقدام به کشت گوجه فرنگی ‏نماید بدون اینکه اختلالی در زمان باردهی و کاشت به وجود آمده باشد‏‎.‎

‏۲‏‎- ‎تولید نشاء های عاری از بیماری و آفات و تنش های حاصل از تغذیه. به تکرار مشاهده می گردد بعد از کاشت ‏بذر در زمین اصلی به دلیل تنش های دمایی و محیطی، بذر یا دیر جوانه میزند و یا اصلاً جوانه نمیزند و یا با ‏مشکل مواجه می گردد. ولی در خزانه به دلیل کنترل همه عوامل محیطی ، این تنش ها به حداقل ممکن می رسد‏‎.‎

‏۳‏‎- ‎صرفه جویی در مصرف بذر . امروزه غالب بذرها از نوع هیبرید بوده و از نظر قیمتی بسیار گران میباشند. ‏در شرایط عادی با کشت مستقیم بذر ، ۴ تا ۵ برابر بذر بیشتر مصرف می گردد. مصرف بذور در خزانه بسیار ‏کاهش یافته و بذر نیز دچار فاسد شده گی نشده و توسط پرنده گان و یا حشرات جابه جا نمی گردد‏‎.‎

‏۴‏‎- ‎در کشت های گلخانه ای به خصوص، تولید نشاء در خزانه برای مدتی معین در فصل زمستان باعث کاهش ‏مصرف سوخت می گردد. به طور مثال برای گلخانه خیار به مساحت ۳۰۰۰ متر مربع نیاز به حدود ۷۵۰۰ عدد ‏نشاء خیار است که میتوان به مدت ۳ هفته آن را در خزانه ای به وسعت ۲۰۰ متر مربع نگهداری نمود بنابراین ‏چیزی در حدود ۲۵۰۰۰ لیتر صرفه جویی در مصرف سوخت خواهیم داشت‏‎.‎

نشاء کاری با دستگاه نشاء کار باعث کاهش هزینه های کارگری خواهد شد. در حال حاضر ، کارگر می تواند ‏روزانه حداکثر تا ۳۰۰۰ عدد نشاء به زمین منتقل نماید ، بنابراین برای هر هکتار گوجه کاری نیاز به ۲۰ نفر ‏کارگر خواهیم داشت. در صورتی که یک دستگاه نشاء کار کوچک در روز می تواند حداقل ۳ هکتار را تنها با ۲ ‏کارگر نشاء کاری نماید‎.‎

‏۵‏‎- ‎کاهش مصرف آب از مهمترین مزایای استفاده از سیستم نشاء کاری است. اگر کشت را گوجه فرنگی فرض ‏نمائیم ، که میزان سطح زیر کشت آن بیشترین مقدار در ایران است ، در صورت نشاء کاری ، ۲ نوبت در تعداد ‏آبیاری صرفه جویی خواهیم داشت. در هر نوبت به ازای هر هکتار ۱۵۰۰ متر مکعب آب مصرف می گردد. ‏بنابراین برای ۲ نوبت آب ، چیزی در حدود ۳۰۰۰ متر مکعب صرفه جویی می شود .فقط کشت گوجه فرنگی در ‏ایران در حدود ۱۶۳۵۰۰ هکتار است پس ۲ نوبت صرفه جویی در مصرف آب در حدود ۴۹۰،۵۰۰،۰۰۰ متر ‏مکعب صرفه جویی آب را در طول سال در پی خواهد داشت که عدد بسیار بالایی است‏.

‏۶‏‎- ‎به دلیل غیر مکانیزه بودن غالب سیستم های کشاورزی در ایران و سختی کار ، کشاورزان اغلب زمینهای خود ‏را به صورتهای گوناگون کرایه داده و اکثر کرایه کننده گان را نیز مهاجران اتباع کشور افغانستان تشکیل می ‏دهند که خود به دلیل اینکه نیروی کار هستند هزینه های کارگری پرداخت نمی نمایند و پس از فروش محصول ، ‏پول خود را تبدیل به ارز نموده و از کشور خارج می نمایند. با مکانیزاسیون کشاورزی در عرصه های مختلف ، ‏کار راحت تر شکل گرفته و این تمایل از بین می رود. بنابراین میزان ارز خروجی از کشور کاهش پیدا خواهد ‏نمود

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کانال تلگرام

آمار بازدید سایت
  • 1
  • 626
  • 422
  • 4,046
  • 13,048
  • 105,219
  • شهریور 29, 1395